0

Funktionell träning - den populäraste termen i alla gym, men vad betyder det egentligen?

Funktionell träning är träning som man kan tillgodose sig av i vardagslivet. Punkt. Längre än så behöver inte förklaringen för funktionell träning vara. Det som däremot inte är lika enkelt är att förklara vad det innebär att träna på ett sätt som gör att man kan tillgodose sig sin träning i vardagen. För att börja bena i det här börjar vi med att kolla på hur ett vanligt gym ser ut.

För de flesta är bilden av ett gym ett stort fält av maskiner. Maskiner som är anpassade att  träna specifika muskler eller muskelgrupper isolerat. Maskiner som också gör att det blir relativt lätt att komma igång med styrketräningen för den nye i gymmet. Maskinerna ger en trygghet, det går nästan inte att göra "fel" i en maskin, och att göra fel och göra bort sig är många människors stora fasa, i gymmet som i de flesta andra situationer. 

Så maskinerna har sina fördelar. Och visst kan man bygga muskler i maskiner, det råder det inget tvivel om. Men även om musklerna blir stora, är det vettigt att bygga upp musklerna isolerade ifrån varandra? För tränas muskler isolerat lär sig också hjärnan att arbeta med musklerna isolerat, något vi sällan har nytta av i vardagen. 

Så motsatsen till att träna isolerat är alltså att träna över flera leder och flera muskler samtidigt. Därför kopplas funktionell träning ofta ihop med att träna i rörelsebanor istället för specifika muskler. Rörelsebanorna ska då tränas med belastning i kontrollerat utförande och gärna efterlikna vardagssituationer.

Sen, vad som är funktionell träning för någon kan vara mindre funktionellt för någon annan. Det beror helt på hur den tränandes vardagsliv ser ut, vilka behov som finns och hur symmetrisk, eller asymmetrisk, kropp motionären har. Ska ett exempel ges på en funktionell övning som alla har nytta av, både vardagsmotionären och elitidrottaren, så måste det bli marklyftet. Få övningar är så basala och så genetiskt betingade för oss människor som marklyftet. Så om du vill börja träna funktionellt är marklyft, med rätt belastning, helt rätt ända att börja i.

Denna artikel har jag plockat från dinträning.se, en sida som jag tycker är helt fantastisk där man hittar övningar och kan läsa om alla muskler. Denna sida hittade jag när jag pluggade till PT, och han som har skapat sidan heter Linus Johansson och hade utbildning i kettlebells på träningsvärk1 i lördags! Hade jag vetat om att det var han och att han även gick in på mycket funktionell träning skulle jag givetvis tänkt till 2 gånger innan jag tackade nej. (Jobbade den lördagen :( 

Har läst på och testat att köra ett rent funktionellt pass på gymmet. Och jag är helt såld! Är inne i min maxzon just nu, vilket innebär sjukt tung styrketräning, men kommer att använda mig av funktionell träning då jag också kommer att behålla min rörlighet. Och förhoppningsvis bli ännu rörligare! Är riktigt stel för tillfället.. Haha! 
Jag använder mig mycket av ett trx band när jag tränar funktionellt och då använder jag mig endast av min egen kroppsvikt. 

Gjorde 6 chins med gummiband igår! Nästa mål 10 st, sen ska jag ge mig fan på att jag klarar en till två alldeles själv!