0

Övning: Plankan

Är en av min favorit, just för att man kan utvecklas så enormt inom just en och samma övning. Plus att det går att utföra på den på så många sätt. Plankan är en magövning där det gäller att spänna hela bålen och vara så rak i kroppen som möjligt. Den går att göras på tå eller från knäna beroende på hur mycket styrka man har. Det viktiga är att man varken svankar i ryggen eller putar upp med rumpan. Är man inte van vid denna övning är det lättast att ställa sig med armbågarna i backen. Upp på tå så att "plankan" är rak och sedan bara föra i knäna utan att röra överkroppen. Där har du en perfekt nybörjar planka!! Många gör felet där och står för djupt ned med bäckenet och rumpan. 
 
Utmaning! 
Ställ dig i position. Sedan ska du från armbågarna gå upp så att du har händerna i backen istället! Sedan tillbaka ner och återigen upp. Denna övning kallar jag plankan "ut och gå". Här jobbar vi ännu mer med bålstabilitet och även de sneda magmusklerna, eftersom att det blir intsabilt med bara en hand i backen en liten stund. 
 
En annan tyngre övning är att stå med fötterna på en boll och med händerna i backen! Den övningen är jag störtförtjust i just  nu och klarar 1 minut med tårna i uppepå bollen. Där krävs det ännu mer balans och viktigt att man inte svankar här eftersom att övningen är ganska tung. 
 
Så fort du rör på armar eller ben blir övningen tyngre. Du kan förflytta både händer och fötter i sidled om vartannat för att genast göra plankan roligare och lite tuffare!
 
Utmana er själva! Hur länge kan du hålla plankan? Sätt upp ett mål om att kunna stå 2 minuter, då har du bra bålstabilitet. Kanske innan sommaren? ;) 
 
Det är de djupa magmusklerna som man jobbar med när man håller plankan och jobbar isometriskt. Det är dom musklerna som sedan blir sexpacket på magen!!